Oversigt - fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25273
Sted- og lokalitetsnummer
010113-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 14 x 1,25 m. Mod øst og i toppen svage spor efter grav- ning, Græs- og lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTo smaa flade Høie [sb.1+2], ved Raageleie. Bevoksning: 1989: Løvkrat
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 4 x 1,25 m. Mod Ø. og i Toppen svage Spor efter Gravning. Græs- og lyngklædt.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kunne ikke måles p.gr.a. bevoksning. Højen er fuldstændigt tilgroet med hybenroser og kan derfor ikke beskrives nærmere. Ligger på en gammel strandvold, få meter fra Mussehøj (2527-4). Er beliggende i udyrket område mellem sommerhusbebyggelse. Sti fra grusvej mod vest fører forbi højen. Gamle mål fra berejsning i 1937. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links