Fortidsminde set fra sydvest
.
Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411717
Sted- og lokalitetsnummer
090513-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 20 m. Velbevaret. På toppen understel til flag- stang. Bevokset med buske og græs. I brev af 10-2-56 fra ejeren benævnes højen "Myrehøj".

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJordhøj, 2,6 x 16,5 x 15,5 m., uden synlige spor af randstenskæde. Toppen fladt afgravet, en flagstang er rejst midt i topfladen i en gammel nedgravet egetræssokkel. N-lige højfod let beskåret ved anlæggelse af fortov på Myrehøjvej. I SØ-lige højfod et lille fuglebræt anbragt på nedrammet jernrør, tilsyneladende mere end 5 år gammelt, derfor ikke påtalt. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links