Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27177
Sted- og lokalitetsnummer
030503-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj ”Pelkeshøj”. 16 m i diameter, 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa en høi Brink ved Kysten mulige spor af en stærkt overpløiet Gravhøi.
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2016
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumHøj kaldet "Pelkeshøj". Beliggende på en naturlig bakke i et område med mange naturlige bakker, hvilket gør den vanskelig at udskille. Er tidligere beskrevet som værende stærkt overpløjet. Selve gravhøjen er 1 m. høj og måler 16 m. i diameter. Højen har flad top og er græsklædt.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links