Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
330742
Sted- og lokalitetsnummer
190306-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Vestsiden og hele det indre bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn 2 M. høj og 17 M. bred Høj. Den er beplantet i Plantage. Omtrent hele den vestlige Side af Højen mangler.
1897
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 17 m. Vestsiden og hele det indre bortgravet.
1952
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. Bevokset med krat og træer i mindre skov. Højen er stærkt medtaget, hele østre side er bortgravet skråt fra top til fod. Højresten er nærmest en skal. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Træer, krat. Omgivelser: Træer, krat. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links