Oversigtsbillede - højen set fra øst
.
Oversigtsbillede - højen set fra vest
.
Oversigtsbillede - højen på den afgravede bakke set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
330759
Sted- og lokalitetsnummer
190306-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn 3,1 M. høj og 30 M. bred Høj. Den er lynggroet i Hede. Den sydvestlige Side er borttagen fra Top til Højbund, hvorved der blottes en kolossal Stenbunke. Stenenes største Størrelse er 0,65 M.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløjfet ved Grusgravning.
1952
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Museal besigtigelse - Sydvestjyske Museer"Høj, 3 meter høj og 38 meter bred NS, 30 meter bred ØV. Græsklædt med enkelte busker i ager. En hulvej skærer sig ind i den sydlige højfod. Hulvejen er 3 meter bred i toppen og ½ meter dyb, og er formodentligt en forløber for indkørslen til gården Skovholm. Den nuværende indkørsel ligger lidt sydligere og 5-6 meter lavere i terrænnet. Muligvis er denne afgravning af sydsiden af banken som højen ligger på den grusgrav, der er omtalt i de tidligere indberetninger. I hvert fald virker det til at højen stadigvæk er der, omend noget beskadiget. Ud over hulvejen er der i nordsiden af højens top en 10x19 m stor og 1meter dyb nedgravning, længst øst-vest, hvor den går ud af højens vestside. I sydsiden af højens top er der en 5x10 meter stor nedgravning - længst øst-vest hvor den går sammen med den anden nedgravning i højtoppen.I højens østside er der en 8x5 meter stor nedgravning til højens bund. Nedgravningen er længst Nord-syd. På den nordlige højside er der en 2x3 meter stor afgravning, der når en maksimumdybde af 50 cm. På toppen ligger der enkelte sten af 40x40 cm størrelse, der stikker halvt ud af højtoppens nord og østsider."
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Besigtigelse/oversejling - KUAS, FortidsminderSlots- og Kulturstyrelsen har ved besigtigelse konstateret, at der ikke er tale om en gravhøj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links