Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330760
Sted- og lokalitetsnummer
190306-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 0,6 m høj og 16 m i diameter. I toppen er der to nedgravninger, der begge er 60 cm dybe. Den nordvestlige er 2 x 2 m i diameter, og den sydøstlige er 2 x 3 m i diameter, længst SØ-NV. Der er to gamle plantefurer på højens vestlige del, begge i N-S gående retning.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn overpløjet 0,6 M. høj og 16 M. bred Høj. Den er lynggroet i Hede.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Museal besigtigelse - Sydvestjyske Museer"Høj. 0,6 meter høj og 16 meter i diameter. I toppen er der to nedgravninger, der begge er 60 cm dybe. Den nordvestlige er 2x2 meter i diameter ved toppen, og den sydøstlige er 2x3 meter i diameter, længst SØ-NV. Der går 2 gamle plantefurer hen over højens vestlige del, begge i NS-gående retning. På højen forefandtes et tæpperør fra Ribe Amts berejsning efter orkanen i 1999. Røret blev rejst op, og efterladt på højtoppen, da man stadigvæk kunne læse enkelte ord om fredning på den stærkt hensmuldrede A4-side, der var påhæftet tæpperøret."
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links