Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330738
Sted- og lokalitetsnummer
190306-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,5 x 18 m. I toppen hul, 3 m bredt, 0,5 m dybt; i nordøstfoden afgravning. Rævegrave. Lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn 2,5 M. høj og 18 M. bred Høj. Den er lynggroet i Ager. I Toppen er der et græsgroet rundt Hul af ringe Dybde. Højen bestaar af Sten. Det kan ikke ses, om Centralgraven er urørt.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 18 m. I toppen hul, 3 m. bredt, 0,5 m. dybt, i NØ-foden afgravning. Rævegrave. Lyng i ager.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Noget medtaget. Overfladen ujævn. I top hul, ca. 3 m. bredt og 0,5 m. dybt. Hele højen gennemhullet af stadig benyttede rævegrave. NØ-foden noget afgravet. Højen er bevokset med græs, lyng, gederams og enkelte unge graner. Beliggenheden er en lysning i plantagen ud til dyrket mark i V. På og ved højen ligger en del skovaffald efter en nylig rydning. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Lyng, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), plantage. Foto: S/H, 04, neg.nr. 21, set fra SV. F, 03, neg.nr. 59, set fra SV. Flyfoto S4010-F157/148.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links