Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330737
Sted- og lokalitetsnummer
190306-115
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Ulhøj", ca. 3,5 x 28 m. Toppen afgravet i 10 m's bredde, med ret hullet overflade; rende langs foden efter borttagne randsten.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn 3,5 M. høj og 28 M. bred Høj. Den er lynggroet i Ager. I Sydøstsiden er der en gammel Gravning og paa de andre Sider flere mindre. I Toppen har man gravet et 1 M. dybt Hul, hvorved man fandt et Bæltesmykke af Bronze, 0,08 M. i Diameter med ophøjede Cirkler og en Spids med en Længde af 0,03 M. og Bøjle med en Længde af 0,02 M. Stykket var medtaget og Spidsen brækket. Centralgraven synes dog urørt.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Ulhøj", 3,5 x 28 m. Toppen afgravet i 10 m. bredde, med ret hullet overflade, rende langs foden efter borttagne randsten.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Ulhøj". Høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Affladning af top, hul i top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Lyng, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), trafik. Foto: S/H, 04, neg.nr. 20, set fra SV. F, 03, neg.nr. 57, set fra SV. Flyfoto S4010-F157/148.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links