Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290929
Sted- og lokalitetsnummer
160607-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 5 x 20 m. Synes kunstigt forhøjet. Skred på siden mod SV. Stentrappe til top på nordsiden. 2 sten rejst ved trappens fod. 1 sten rejst på top som støtte for flagstang. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn til Lysthøj omdannet Høj s.ø. for Gaarden. [?]
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 5 x 20 m. Synes kunstigt forhøjet. Skred paa siden mod SV. Stentrappe til top på nordsiden. 2 sten rejst ved trappens fod. 1 sten rejst på top som støtte for flagstang. Græsklædt.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs på toppen. Tæt bevokset med løvtræer på siderne.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links