Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25094
Sted- og lokalitetsnummer
130302-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 18 m. Stor udgravning i midten og herfra mod øst. Lyngklædt, i hede.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Kirkehøje". Stort krater ca. 1,5 m dybt, i top, med grøft ud i sydvestsiden. Krydsende ringgrøft rundt i højsiden. Udførselsgrøften fortsætter i et grøftesystem. Afbrudt af større huller, (ca. 0,5 - 1 m bred og 1 m dybt), der omgiver højden. Alt tilgroet. Højen er bevokset med lyng, fyr og egekrat. I egekrat-skov Bevoksning: 1991: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum3x20m. Flere skyttegrave hen til høj fra vest og kløft op i top. Dyb fure/ sti hele vejen rundt. Dybt stort hul i top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links