Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240958
Sted- og lokalitetsnummer
130302-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 20 x 3 m; hele midten bortgravet fra øst. Lyngklædt, i dyrket mark.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, topkrater, ca. 2 m. dybt, med udførsel mod øst, anselig velformet høj, men skjult i krat, bevokset med græs, løvkrat og løvtræer, i kant af mark, ca. 5 m. fra SV-lige højfod er der i skovkanten henlagt en lille stabel keramikrør og betonaffald. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Højen ligger afsides ved en markvej, men ville efter en rydning have en monumental virkning set fra gård og vej. §53-påtale ved en evt. plejning. JBA Bevoksning: 1991: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum4,5m x 20m. Kæmpe stor plyndring ind fra øst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links