sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25093
Sted- og lokalitetsnummer
130302-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Hul i midten, noget affladet. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Kirkehøje". Noget affladet top med et ca. 1 x 1 m dybt hul i SV siden. Sti opad N og NØ side. Bevokset med lyng og løvtræer i et lille hedestykke. Bevokset med fyrkrat og løvtræer. ** Seværdighedsforklaring ** Stier opad. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumUdgravet fra vest og ind. Stor gravning i sydsiden. Iflge ældre beboere i nærheden har der stået et tårn fra 2 verdenskrig på denne høj. Store cementblokke 3-4m syd for højen kan underbygge denne historie.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links