Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21149
Sted- og lokalitetsnummer
140309-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 17 m i N-S, 14 m i Ø-V. Mindre sænkning i top. Fod delvis afgra- vet, men eftergroet. Græsklædt med små træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner lettere afvigende fra blå korts angivelser. Iøvrigt som beskrevet. En rævegrav i topflagen. En gammel hyld og en del løvbuske på top og sider i S og V. Krans af lave løvtræer og buske om foden. Bunden nøgen, V-siden dog med bunddække af græs. En del kvas. Beliggende frit i ager overdrevsagtigt bevokset slugt efter nu tørlagt ådal tæt mod syd. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Fundt synlig - dog kun som trægruppe - fra offentlig vej i Ø. herpå parkeringsmulighed. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den tidligere beskrevne sænkning i toppen er dog meget svag. En del dyregrave i højen (ikke friske). Bevokset med en del løvtræer og krat mod øst.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, nælder, æble- og hyldetræer mm. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links