OS, set fra Ø
.
OS, set fra SSØ
.
OS, set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523513
Sted- og lokalitetsnummer
060406-114
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12-14 m i diameter. Overfladen er ujævn og noget for- gravet. I sydsiden et større eftergroet hul. Bevokset med træer og buske i vestrand af skov.

Undersøgelseshistorie

1870
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn temmelig stor Høi, kaldt "Rævehøi", i Toppen er tidligere gravet. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNær Skovens Vestrand en lille Rundhøj, hvis Overflade er ujævn og noget forgravet. I Sydsiden et større eftergroet Hul. Bevokset med Træer og Buske. 12 - 14 m i Tvm.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med større gammel indgravning i S og flere mindre forstyrrelser andetsteds i siderne. 1,8 x 15 x 14 m. Beliggende på grænsen mellem løvskov og afdrevet, ikke gentilplantet nåleskov, ud til ager i S. Er på m.b. afsat ca. 75 m nordøstligt. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links