Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
191226
Sted- og lokalitetsnummer
131207-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/3 1894, gdr. Christen Pedersen Bech. Diplom "Ravnshøj", 2 x 12 m, græsklædt i ager. Gennemgravet af ræve.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Ravnshøj". I SØ et mindre brud, nu under begyndende tilgroning, antagelig en kreaturskade. Højen og den umiddelbare omgivelser afgræsses dog ikke nu. Nyere afpløjning af N-foden, der står med en indtil 0,4 m høj brink. Af V-foden er opdyrket 1 m, af Ø-foden 2 m, således at det udyrkede højareal i Ø/V nu måler 9 m. Spredte marksten på højfod og -sider. I S og SØ ses 3-4 fodkranssten. Ingen truffet hjemme på gården.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mange rævegrave. Græsklædt. Fodkranssten ses stadig. Desuden enkelte spredte marksten bl.a. en stor sten mod SØ. Beliggende på jordbærmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links