Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121256
Sted- og lokalitetsnummer
120511-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 20 m. (Midt over højens østlige del går et vejspor, der antagelig ved lejlighed bliver flyttet). Over hele højen er der gamle plantefurer, der imidlertid ikke er særlig dybe. I top et ca. 3 x 3 m stort, tilgroet hul, der overvejende er ca. 0,5 m dybt, men i midten har en firkantet, smal nedgravning, der når en dybde af ca. 1 m fra højtop. Denne nedgravning er ca. 2 m lang i nordøst og ca. 1 m bred. Begge nedgravninger tilgroede. Bevokset med gran og lidt løvtræer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1961
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom før. Gamle skader tilgroede. Bevoksning: 1979: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumBlev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links