Oversigt - fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272722
Sted- og lokalitetsnummer
010101-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-20, 21, 22. Højrest 1 m x 7 m (N-S) x 13 m (Ø-V). I toppen af højen ses det øverste af et par sten, hvoraf den ene ret stor. Græsgroet i ager. Overfladen af højen ujævn.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLevninger af en Høi med større og mindre Stene. Bevoksning: 1988: Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest 1x7(N-S)x13(Ø-V) m. I Toppen af Højen ses det øverste af et Par Sten, hvoraf den ene ret stor. Overfladen af Højen ujævn. Græsgroet i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorOplysningerne på blå kort har ikke kunnet kontrolleres, da højen var helt dækket af uigennemtrængeligt krat, der tillige forhindrede indsyn. Derfor uafklaret om beskadiget. Bør i høj grad saneres for skæmmende krat, da den ligger karakteristisk i terrænet og fuldt synlig fra offentlig vej i Ø. ** Seværdighedsforklaring ** Iflg. blå korts beskrivelse næppe synderligt seværdig, men karakteristisk beliggende, synlig fra offentlig vej i Ø. Ikke offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på vej i Ø. Bevoksning: 1988: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links