Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
35162
Sted- og lokalitetsnummer
080407-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Markjorderne (sat under Sømose, Odense jorder ved EDB-registreringen). Ejer: Odense kommune, (odense byråds udvalg for kanal- og havnevæsenet). Resten af en gravhøj på en banke under afgravning. Kun for- revet rest, ca. en tredjedel, står tilbage, idet det øvrige er fjernet ved bankens afgravning fra øst. Fylden består af muld, i hvilket har siddet store sten. Tidl. ikke-fredningsværdig - afmeldt efter nyberejsningen.

Undersøgelseshistorie

1939
Museal udgravning - Fyns Stiftsmuseum
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidResten af en gravhøj på en banke under afgravning. Kun en forrevet rest, ca. en trediedel står tilbage, idet det øvrige er fjernet ved bankens afgravning fra øst. Fylden består af muld, i hvilken har siddet store sten, hvoraf enkelte ligger nedvæltede ved afgravningens fod.
1953
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFredningsstyrelsen har ved den igangværende berejsning af landets fredede fortidsminder konstateret,at de to såkaldte C-høje 3516:1 (sb.10) og 3516:2 (sb.11) ikke mere er omfattet af Naturfredningslovens paragraf 48.
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links