Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261034
Sted- og lokalitetsnummer
160410-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Singlends høj", 1,75 x 20 m. OVerfladen ujævn; nordligt i toppen en aflang gravning, 1 x 5 m, 1 m dyb. Unge bøge i skov.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Singlends Høj", lokalt kaldet "Kokhøj". Høj af ureglmæssig grundplan og med meget ujævne sider. N for toppen en aflang nedgravning (som beskrevet i fredningstekst), omkring hvilken ligger mange håndsten opgravet. Flere større sten spredt omkring på overfladen. S-foden let beskåret af skelgrøft. På og omkring højen en ca 40-årig bøgekultur i endnu erkenbare plantefurer. Er på 4 cm kortet trykt ca 100 m for langt med ØNØ. Korrekt position (fastlagt ved kompaspejling) er stik N for "Ryttergård", dvs nærmest som afsætningen på mb (omend denne er en anelse for østlig) Bevoksning: 1989: Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumÆldre bøgetræer på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links