Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261071x
Sted- og lokalitetsnummer
160410-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Langballe- og Ulstrupgårde, matr.nr.2b: Høj i skel til Vinding bys skov og enge,matr.nr.27f. Høj, en af "Vinding Ottehøje", 1,70-2,00 x 21 m (Ø-V) - 16 m. Ca. 1/3 mod S (matr.nr.2c Langballe og Ulstrupgårde) er over- pløjet, foden her noget udflydende. N-siden afgravet i forbin- delse med skelmarkering, der danner udløbere mod V og SØ. Be- vokset med gamle ege og enkelte andre løvtræer og krat på grænse mellem skov og ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøjsrest beliggende i skovkant op til ager. Sydsiden er græsklædt, mens nordsiden er bevokset med en del løvtræer heraf flere væltede/knækkede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links