Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29094
Sted- og lokalitetsnummer
170818-168
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,5 x 19 m. Større sænkning i top, gammel afgravning fra syd. Lyngklædt i ager. "Skægbjerg høj".

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4.5 m. høj, 19 m. i Tværmaal. Ø. f. Toppen en stor Nedgravning, 6 m. i Tværmaal, 1.8 m. dyb, tilgrot. Den søndre, vestre og østre Side stærkt afgravet, Højfoden mod Nord lidt afpløjet. Lyng- og græsgrot i Ager. [Sb.] Nr. 168 og 169 kaldes "Skægbjerghøje".
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,5 x 19 m. Større sænkning i top, gammel afgravning fra syd. Lyngklædt i ager. "Skægbjerg Høj".
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links