533463a oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533463a
Sted- og lokalitetsnummer
060205-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 26-27 m. Noget forgravet i siderne; toppen danner en stor flade, noget ujævn efter gravning. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor Gravhøi ca 80 Fod i Tværmaal og 10-12 Fod høi. Der er gravet i Toppen i Form af et Kors. I Aarene 1807-14 blev den benyttet som Kanonhøi idet en saakaldet Allarm-Kanon var anbragt paa dens Top. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTilføjet 1957 (var opført i lommebogen, men glemt på den gule liste): Høj, 2,5 x 26-27 m. Noget forgravet i Siderne, Toppen danner en stor Flade, noget ujævn efter Gravning. Krat bevokset i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gammel afgravning -eller pløjning af siden hele vejen rundt, og affladet top, således at højen nu fremtræder med udpræget "Taffelbjergprofil", som dog sløres fuldstændig af vegetation. 2,5 x 25 x 24 m. På højfoden adskillige halmballer samt, i SV, en bunke marksten. På topfladen et vildtfoderskjul i form af et halvtag på irammede granpæle, samt som foderautomat et lodretstillet cementrør. Rundt om foderpladsen er udlagt en del halmballer, som læ for dyrene. I Ø-siden ses adskillige rævegravsgange. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links