Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340410
Sted- og lokalitetsnummer
190510-86
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj afmeldt som fredet fortidsminde ************************************* Østlige fod af lav høj. Schuldts bemærkning: Forkert afsat, skønnes ikke vigtig nok til at undersøge ? L.F.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløiet rund Høi, 9 ½ Meter i Tværmaal, 0,70 M høi. Undersøgt 1890. (Fundberetning 10). Paa Bunden nogle.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen østlige Fod - ca. 9 m lang - af en lille lav Høj, som er blevet sløjfet ved Anlæg af en Vej. Lynggroet i Hede. Udgravet af A. P. Madsen. (Udgravn. Ber. 10).
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØstlig Fod af lav Høj. Forkert afsat.
1976
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er udgravet i 1890, og kunne ikke ses på ortofoto fra 1954. Fjernet ved udgravning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links