Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
201274
Sted- og lokalitetsnummer
131214-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Det findes intet på stedet. Affredet 2015

Undersøgelseshistorie

1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKorrespondance imellem A. Bugge, forpagter af Randers Kloster, og N01. I et længere brev af d. 12/4 1950 fra A. Bugge til N01 anmeldes bl.a. en høj "Skivhøj", der skulle ligge på højdedraget mellem Bjerregrav og Overfussing. Højen fandtes ikke afsat på NM's kort og måtte derfor være sløjfet i gammel tid. På målebordsbladet kunne dog ses en højning på en lokalitet lige nord for vejen, hvorfor NM antog, at det var på dette sted at den af A. Bugge anmeldte høj havde ligget placeret. At der skulle være noget at finde i tomten efter en høj, der i den grad var udjævnet, fandt NM lidet sandsynligt, men takkede anmelder for oplysningen.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links