Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201836
Sted- og lokalitetsnummer
140105-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 20 m, på høj bakketop. Siderne noget nedskredne. Hul i top. Bevok- set med fyr i plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 40. Høj Skjærvad Hgd, Ginnerup S. Nørre H Randers A [Skitsetegning i Sb.: 40 Al. i diam. [[med fod]], 18 Al. i diam. [[uden fod]], 108" h.] Den [højen] er berøvet sin Fod rundt om og dens tilbagestaaende Rest er kun 18 Alen i Gjennemsnit og er lynggroet. Højen har oprindelig været henved 40 Al i Gjennemsnit og dens Fod har da mod Nord, Øst og Syd faldet sammen med den naturlige Bakkes Helding. Der er kun to af dens Fodstene at see, hvoraf den ene staar paa sin oprindelige Plads med Syd, og den anden er udgravet og lænet op til Højens Restparti mod Nord. Højen er fra en længst forsvunden Tid brudt og forstyrret fra Sydvest, men om Brudet er dybt nok til at Undersøgelsen kan betragtes som fuldstændig er tvivlsomt. Dens Fyld er blandet og bestaar mest af Undergrundsjord. [[Fredet]] Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer.
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmuk rundhøj som beskrevet. Siderne meget stejle (gl. kreaturskader?). Rævegang i S-siden af høj. Gl. hul i top 0,2x0,6x0,6 m. JGB 9.3.87: Intet at bemærke. Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med gamle nåletræer heraf flere væltede og udgåede samt løvtræer og brombærkrat - intet græsdække. Trærødderne på nordsiden af højen er blotlagte.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links