Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201837
Sted- og lokalitetsnummer
140105-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 18 m; med unge graner i plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 42. Høj, Skjærvad Hgd, Ginnerup S. Nørre H. [Skitsetegning i Sb., 30 Al. i diam., 69" h.] Højen hviler paa en naturlig Forhøjning saaledes, at dens Fod falder sammen med Bakkens naturlige Helding mod de 3 Sider. Den er bygt af grusblandet Undergrundsjord og den har vist ikke været brudt. [[Fredet]] Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAflang skovpløjet og tilplantet høj. JGNB 9.3.87: Lav, ganske velbevaret høj beliggende ud til N-vendt skråning på kanten af et lille plateau. På og omkring højen en 20-25 år gammel (nu opstammet) grankultur. Af "skovpløjningen" (= opforing) ses ved genberejsningen intet spor - på grund af sneen? Mål: 1,5x18x12 m. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFormentlig fundet som beskrevet. Fuldstændig dækket af krat samt birke- og grantræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links