Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29105
Sted- og lokalitetsnummer
160302-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gammel beskrivelse:(Fra Th.Mathiassens berejsning 1951). "Skjephøj", 3,5 x 25 m. Ujævn overflade. Græs i ager. Ny beskrivelse, 1956: Høj, "Skjephøj", 3,5-4,5 m høj, 28,8 m bred i nord-syd og 32,5 m bred i øst-vest. Siderne er noget forgravede, men eftergroede. Højen, i hvis overflade der ses flere større sten, er græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Skeplehøj", "Skjephøj". Høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Ligger op til komm. losseplads. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Omgivelser: Dyrket (ager), anlæg. Bevoksning: 1979: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt. På siderne træer og krat (hyben). Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links