Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171452
Sted- og lokalitetsnummer
140409-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m. Toppen afgravet og lidt udhulet. Græs og enkelt træ i nyplantning.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med konkavt topparti, som beskrevet. Overfladen iøvrigt ujævn, vistnok p.gr.a. ræves gravning og evt. rodvæltere. Herudover er der ca halvvejs oppe på højsiden hele vejen rudnt om den østlige halvdel fra N til S gravet en omløbende rende, der dog nu er delvist eftergroet og derfor skønnes at være 5 - 10 år gammel. Renden repræsenterer utvivlsomt en sløjfet kunstig rævegrav (en ibrugværende, plasticoverdækket sådan ses forløbende NØ/SV syd for højen i en afstand af 5 - 15 m fra denne). Højen ligger i gammel nålekultur med spredte løvtræer. Mange vindfælder på og omkring højen. Bevoksning: 1990: Løvkrat, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med bregner og nogle løvtræer heraf flere udgåede på toppen. Meget tæt skov omkring højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links