Oversigtsbillede - højen set fra nordvest
.
Oversigtsbillede - højen set fra øst
.
Oversigtsbillede - højen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300810
Sted- og lokalitetsnummer
170902-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,3 x 30 m. I top en nærmest firkantet lav forsænkning, formentlig efter tilfyldt udgravningshul. Siderne ujævne. Bevokset med græs og mange fyrretræer. I lille plantning.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 48' i Tværmaal, 4' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,3 x 30 m. I Top en nærmest firkantet lav Forsænkning, formentlig efter tilfyldt Udgravning. Siderne ujævne. Bevokset med Græs og mange Fyrretræer. I lille Plantning.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med græs og mange graner, beliggende i dyrket mark. Top affladet med lav sænkning, overflade ujævn. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 02.02.79-SV, F 01.34.79-SV.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links