Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262839
Sted- og lokalitetsnummer
010112-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 16 m. Noget ujævn og forgravet. Flere steder stikker sten op i højoverfladen. Men på toppen og i højfoden i SØ ses en del store, løse sten, som næppe hører højen til. Græs- og mosklædt med gamle bøge. I gammel bøgeskov.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiRundhøj med hulning i toppen formentlig efter gammel gravning. Der er flere store sten på toppen i en kred. Disse lader ti lat være placeret i nyere tid. Der er en køresti umiddelbart syd for højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links