sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270849
Sted- og lokalitetsnummer
160601-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Sorthøj", 2,3 x 25 m. Udgravet ved vældigt krater i top, der synes at gå til bunds; fra topkrateret går en dyb rende ud mod N; ca. 3 m af N-siden gået til i grusgrav (der dog ikke er af store dimensioner)(Tyskerne har lavet ødelæggelsen). Lynggroet med gran, fyr og gyvel. Restaurering 1954: Tophullet 4-4,5 m i diameter og 2 m dybt med en 1,5 m bred og 1,25 m dyb løbegrav ud gennem siden mod nord; blev fyldt med jord, som lå opkastet langs udgravningens kanter samt med tilført jord. 1/4 af nordfoden som var bortgravet,repa- reredes NM.I.: Trods beskadigelserne afgjort fredningsværdig. Restaurering 1954 (journ. 100/54).

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sortehøj" mod S.V., ret velbevaret c. 8' h. 62' i Diam. (Lovet fredet af Ejeren). [?] Bevoksning: 1997: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Sortehøj", 2,3 x 25 m. Udgravet ved vældig krater i top, der synes at gå til bunds. Fra topkrateret går en dyb rende ud mod nord. Ca. 3 m af nordsiden gået til i grusgrav, (der dog ikke er af store dimensioner). (Tyskerne har lavet ødelæggelsen). Lynggroet med gran, fyr og gyvel. (Trods beskadigelserne afgjort fredningsværdig).
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJBA 1997: "Sorthøj". Stor, flot høj. Stadig stor sænkning i top, efter restaurering, med markant hul i midten, ca. 2,5 m i diam. Og 0,5 m dybt, tilgroet. Bevokset med græs, lidt lyng, guglekirsebær, røn og egetræer. Indtil nordfod er lagt en stor dynge "Halmstrø (?) §18. Ca. 30 m N for fod er doponeret store dynger marksten, også nye læs, samt en del skrot. Nærmest en affaldsplads - §18. Meldt til amt Bevoksning: 1997: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links