Foto, oversigt
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310888
Sted- og lokalitetsnummer
170907-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1940 nær foden mod vest. (Tilsyneladende ikke tinglyst). Høj, "Sortehøj", 2,5 x 30 m. Top noget afgravet, ujævn og lidt konkav. Siderne ujævne. Bevokset med lyng og nogle små gran, eg og poppel.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Sortehøj 2,5 x 30 m. Top noget afgravet, ujævn og lidt konkav. Siderne ujævne. Bevokset med Lyng og nogle små Gran, Eg og Poppel. MS nær Foden mod Vest. [[(193/41 = Eftergravning og Restaurering ) Til Trods for MS der er opsat 1940 synes Højen ikke tinglyst. Fredet, i al Fald står den ikke i vort Fredningskartotek]]
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links