Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813143
Sted- og lokalitetsnummer
140608-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græs- og lyngklædt høj i plantage. Ca. 0,65 x 12 m. Højen, der ligger i et brandbælte, er ganske lav og har bred og flad top. Den er ret vanskeligt erkendelig, men i øvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er lyngklædt. Ved Foden er den 48' i Gjennemsnit, og her har den havt smaa Koltringer til Fodsteen, som næsten alle ere udbrudte og bortførte. Højen er ganske flad oveni og er her 40' i Gjennemsnit og indkrandset af en Række Krandsstene, som næsten alle ere borte. Baade Krandssteen og Fodsteen ere store Koltringer.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræs- og lyngklædt høj i plantage. Ca. 0,65 x 12 m. Højen, der ligger i brandbælte, er ganske lav og har flad og bred top. Den er ret vanskelig erkendelig, men iøvrigt velbevaret. Tingl 7/6 49[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Enkelte gamle graner på V-siden. Ø-siden og toppen nøgen. Beliggende i N-S-gående brandbælte i granplantage. Eventuel trafik i forbindelse med evt. fremtidig hugst af denne del af plantagen kan medføre betydelig skade, da det ikke kan forventes, at skovarbejderne vil kunne erkende højen som en sådan. Masser af kvas og afsavede træer på højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke ynderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed i stor afstand uden for skoven i SV.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Østsiden og toppen er dog nu græsklædt, og kvaset er fjernet fra højen. Beliggende i brandbælte. Østsiden er bevokset med græs og lyng. Vestsiden er bevokset med gamle graner.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links