Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1304118
Sted- og lokalitetsnummer
110305-166
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Stavshøj", 2,25 x 14 m. Nord og sydsiden afgravet med 1,50 m høj brink. Flad kløft fra østfod til top. Græsklædt. NB. I top en GI-sten.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Delvis som tidligere beskrivelse. Hertil: Hele topfladen er let nedhulet og uden bevoksning. Den bærer tydelige spor af at blive brugt som bålplads. Højen er desuden stærkt medtaget af rævegrave, der i Ø nær toppen har forårsaget små kløfter i overfladen. På N- og S-siden ar efter gamle kreaturskader. GI-stenen i toppen er noget medtaget, antagelig bl.a. af ild. Ejeren (ejeroplysning på skema) påpeger, at der er gammel tradition for Sct. Hans bål på højen. I år var det større end ellers, og der var kraftig blæst, så en del af græsset blev brændt. Evt. lille bål under ansvar ? ** Seværdighedsforklaring ** Højen kan få en smuk landskabsvirkning efter retablering. ************************************************* Genbesigtigelse 7.4.1983: Ejeren kan ikke holdes ansvarlig for ujævnhederne, der skyldes ræve. Ejerne har fået at vide, at indtil de hører andet, kan de have et lille bål, men sådan, at de ikke yderl. beskadiger GI-punktet. Der er gjort opm. på, at Fredn.-styr. muligvis vil forbyde bålet fuldstændig. GI må underrettes om beskadigelsen af deres kotepkt. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links