Fortidsminde set fra nordvest
.
Fortidsminde set fra nord
.
Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
341173
Sted- og lokalitetsnummer
080720-165
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3411:73 Gravhøj. 14 m i diameter, 0,7 m høj. En ganske svag fordybning i højens nordvestlige del efter ældre skel.

Undersøgelseshistorie

2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerVed ny besigtigelsen af lokaliteten kunne der registreres ikke blot én men tre gravhøje (080720-12, 165, 166), der også på de høje målebordsblade benævnes ”Smaahøje”. Gravhøjene er beliggende på en nordøst-sydvestlig linje på et let skrånende terræn med fald fra sydøst mod nordvest. På udskiftningskortet fra 1810 ses to af højene markeret. Her ses også, at højene har indgået i et nordnordøst-sydsydvest orienteret skel, der i senere tider er sløjfet, men kun i nogen grad har forstyrret højene. Området er senest tilplantet med bøgetræer omkring år 2000, men ellers fremstår det store areal som en blandingsskov med både løv- og nåletræer. Ved besigtigelsen var beplantningen på og omkring gravhøjene blevet nænsomt fjernet, således at højene nu fremstod meget tydeligt i landskabet. Rundhøj, 14x14x0,7 meter. En ganske svag fordybning i højens nordvestlige del efter ældre skel. Let udflydende
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links