Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42195
Sted- og lokalitetsnummer
090209-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fire småhøje i skov. Sb.38a: 0,5 x 7 m.

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDet kunne konstateres, at højen (samt de øvrige 3 i samme højgruppe) forefandtes, men nærmere besigtigelse, opmåling og beskrivelse opgaves, idet hele højgruppen er ulovligt tilplantet med unge bøge, hvorimellem tæt brombærkrat kommer op. Bør ryddes (af ejeren) for krat og derpå genbesigtiges. Aftalt rydning senest 1.5.83 med ejeren. Beliggende nær meget søgt badestrand og udflugtsmål. Genbesigtiget 25.10.83. Den lovede rydning er hverken påbegyndt eller udført. Påtalt telefonisk overfor ejeren, som lovede at "tage det op" i samråd med sin skovfoged. Genbesigtiget 28.12.83. Rydning af ulovlig tilplantning stadig ikke sket. Dette gælder også 4219:6-8. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1982: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links