Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Hul i vestfoden set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24099
Sted- og lokalitetsnummer
130305-121
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m; stort hul i midten og fra vestsiden. Lyng- klædt. I nyplantning lidt syd for "Rishøj".

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i lysning i gl. grankultur, tidligere ager jfr. målebordsbladet. Moderat til meget svær afpløjning af højranden hele vejen rundt. Stedvis ses afpløjningen som en op til 1,5 m høj brink. Skaden er dog sket for ikke under 30 (snarere) 40 år siden. Af det stort set flade (men overalt meget ujævne) topparti er hele den nordlige halvdel udhulet i en mægtig nedgravning, som i NV er ført ud til højranden. I V-siden en noget mindre forstyrrelse, samt spredt over højen flere mindre skader. Alt dog gammelt og tilgroet. Højen dækkes nu delvis af vindfælder og kvas. Alt i alt et såre ucharmerende fortidsminde ! Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og lyng. Oversigtsfoto ikke muligt pga. tæt skov.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov. Dækket af græs, lyng og bærbuske. Omgivet af tæt yngre egetræsbeplantning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links