Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24098
Sted- og lokalitetsnummer
130305-120
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: (ved G.I) 30/8 1929 "Rishøj", høj, 2,5 x 20 m, velbevaret. I skov. Fredet (1 m rundt om stenen) af Geodætisk Institut, der her har udsigtsårn.

Undersøgelseshistorie

1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Rishøj". Affladet top, hvorpå et G.I. trigonometripunkt. Stier (lidt nedhulede) fra SØ og SV til toppen. I S-foden en gammel indgravning, her ligger en meterlang, tilspidsende sten - en formodet bauta - plus et par mindre sten. Ikke fotograferet p.gr. af umulige oversigtsforhold (tæt krat). Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De tidligere registrerede stier på højen ser ikke ud til at blive brugt mere. Højen er bevokset med bregner.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov. Dækket af bregner, små bærbuske og liljekonvaller.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links