Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24096
Sted- og lokalitetsnummer
130305-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Store Grønhøj". Anselig høj, 20 x 4 m, velbevaret, træbe- plantet; i Stenholt skov.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor** Seværdighedsforklaring ** I sig selv en smuk og velbevaret høj, yderligere seværdig for sine omgivelser: en smuk egepur-skov med græsbund (en sjælden biotop), og hvori *** Nyberejsningstekst *** adskillige andre fortidsminder og kulturlevn. *** Nyberejsningstekst *** Høj kaldet "Store Grønhøj". Smukt hvælvet høj med affladet, mod Ø hældende top, iøvrigt velbevaret. På S-siden en del løstliggende sten. Græsklædt i egepur (adskillige træer på højen). Umiddelbart foran den østlige højfod ligger en ca. 1,2 x 0,8 m stor, flad sten, med den bredeste ende nærmest højen. Efter stenens størrelse, form og position at dømme kunne den meget vel være en væltet bautasten. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden træbeplantning. De løstliggende sten er groet til.Højen er bevokset med græs og bregner.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og bregner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links