Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
240959
Sted- og lokalitetsnummer
130302-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 8 x 1 m; dybt hul i toppen; udflydende kontur. Lyngklædt, i hede, NV for gården (lige øst for sb. 24a). 1989: C-højen afmeldt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3-4 F. høj, dybt Hul i Overdelen og udgravet. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 8 x 1 m., dybt Hul i Toppen, udflydende Kontur. Lyngklædt i Hede, NV f. Gd. (Lige Ø. for 24a).
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er så ødelagt, at den slettes fra fredningsregisteret.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links