Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
140441
Sted- og lokalitetsnummer
110109-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 12/9 1912, gdr. Jens Peter Petersen Diplom Afmærkn.: MS 1921, H. Kjær. Høj, "Storehøj", 21 x 4,4 m. I top 4,4 m langt, tilgroet brud; sænkning i siden mod SØ; foden firkantet. Græsgroet i ager. MS mod N NV.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. Hertil: tilgroede ar efter gamle, overfladiske kreaturskader i syd, vest og NV. I Sydlige del af topfladen et nyere hul, 70x70 cm, 0,5 m dybt, med metalrør nedbanket ved de 4 hjørner, bærende et net. En lille bunke rydningssten ved østlige højfod. MS henligger ved højfoden i NV. Ejeren kendte intet til hullet og nettet, men mente at det var lavet som skjul til at skyde krager fra. Rørene blev taget op, og han lovede at jævne hullet. Rydningsstenene ved denne høj og nr. 40 blev påtalt, men ikke forlangt fjernet, da de ikke skæmmer men kan virke beskyttende. Ejeren lovede, ikke at lægge flere sten på højene. Mål: 4,4x21x21 m. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, pæn høj. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i ager.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links