Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290830
Sted- og lokalitetsnummer
170804-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, oprindelig ca. 1,5 x 17 m. Vestre halvdel udgravet. beplantet i ager. Højen overført fra ikke-fredningsværdige 1954. Matr.nr. 2b, Bregnhoved: Høj i skel til matr.nr. 3g, Hedegård.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Byskel. Den vestlige, større Del udjævnet som Dambrik og beplantet som Have, den østlige, mindre Del lynggroet i Ager, 5 M. bred. "Storehøj". 1.5 x 17 M. Intet fundet.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, opr. 1,5 x 17 m. Vestre halvdel udjævnet. Beplantet i ager.
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2908:30, Status: C
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links