Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290832
Sted- og lokalitetsnummer
170804-118
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,5 x 20 m. Stort hul i top. Østsiden stærkt og vestsiden noget af- gravet. Lyng og enkelte træer i plantning.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.5 x 20 M. I Toppen en Nedgravning, 4 M. i Tværmaal, til Bund. Udgravning af "Vorbasser". Fundet 2 Flintøkser. Lynggroet i Hede.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 20 m. Stort hul i top, østre side helt bortgravet. Lyngklædt med enkelte træer i plantning.
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2908:32, Status: C
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2 ½ x 20 m. Stort hul i top. Østsiden stærkt og vestsiden noget afgravet. Lyng og enkelte træer i plantning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links