Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
290829
Sted- og lokalitetsnummer
170804-105
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højen er fjernet i forbindelse med grusgravning (Tilladelse i 1974) *************************************************** Høj, 1,5 x 15 m. Midtparti helt forgravet. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.5 x 15 M. Den østligeste af "Tohøje" [sb. 60 og 105]. I Toppen en Nedgravning, 3 x 2 M., til Bund. Udgravet af "Vorbasser". Opkastet Sten. I Fylden fandtes henliggende Skaar af et Stenalders Lerkar. Her vistnok ogsaa fundet en "Stenhammer". Lynggroet i Hede. [[A20.807.]]
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 15 m. Midtparti helt forgravet. Lyngklædt i hede.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerSynlig, måske overpløjet i 1954. Området er de efterfølgende årtier brugt til deponering af jord fra grusgrav, og endeligt jævnet omkring 1992. Højen er fjernet i forbindelse med råstofindvinding.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links