Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271027
Sted- og lokalitetsnummer
160403-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Overført fra ikke-fredningsværdig. (1954) "Storehøj", ca. 3,5 x 28 m. Hele det indre bortgravet, med åb- ning mod syd. Ringvold tilbage.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2710:27, Status: B
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Storehøj". I samme miserable tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), trafik. Foto: Ingen fotos.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFundet som beskrevet - virker dog mere velbevaret end tidligere beskrevet. Bevokset med løvtræer, lidt krat og græs. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links