Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150365
Sted- og lokalitetsnummer
110104-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Svinhøje", 16,5 x 3 m. 1/4 af højen mod NØ bortgravet næsten fuldstændigt. I top stor sænkning med fortsættelse ned af sydsiden, større sænkning ved fod i SSØ, vestsiden en del afgravet. Græs- og lynggroet i ager. Hassing, matr.nr. 1i: Høj i skel til Hassing matr.nr. 1b.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTværmaal 60 Fod, udgravet i Toppen og i Sydsiden.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt Høj, 16.5 m. i Tværm., 3 m. h. I Top tilgroet Sænkning, 5.5 m. vid, 1 m. d., indført ved et bredt Skaar gennem Sydsiden. I Østsiden er et 5 m. vidt Brud ført fra Bund til Top. I Side mod NØ et mindre, men dybt Brud. Vestsiden fladt afgravet. I Fod mod S. mindre Brud. Græs- og lynggroet i Ager - E. 1877: En af 'Svinhøje', 19 m. i Tværm., Gravning i Top og mod S. [galt afsat, paa Høj 13's Plads]
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, een af "Svinhøje", 16,5 x 3 m. 1/4 af Højen mod NØ bortgravet næsten fuldstændigt. I Top stor Sænkning med Fortsættelse ned ad S-Siden, større Sænkning ved Fod i SSØ, V-Siden en Del afgravet. Græs- og lynggroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i ager. Bevokset med et par løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links