Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
150332
Sted- og lokalitetsnummer
110114-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/7 1903. Gdr. Niels O. Hedegaard, Nørhedegaard Diplom til N. Hedegaard Afmærkn.: MS. 1911, stud. Henning Muller Høj, "Hjorthøj", 16 x 3 m. 5 m vidt, 1,2 m dybt hul i top, mod NØ smalt brud. Lynggroet i ager. MS mod S.

Undersøgelseshistorie

1869
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1869
Registrering via historisk dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1869
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFund af et bronzesværd, en kniv og en ragekniv af bronze i en stenkiste med overliggere, som indeholdt et ubrændt lig. Sværdgrebet skal have været indsvøbt i tøj.
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHjorthøi, et Broncesværd herfra indsendt 1869 til Museet. Udgravet i Toppen og i Nordsiden.
1878
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFredet Høj, 16 m. i Tværm., 2.7 m. h. I Top tilgroet Sænkning, 5 m. vid, 1 m. d. Opad Siden mod NØ smalt, fladt Brud. Foden rundtom afpløjet, mod Ø. afgravet. Lynggroet i Ager. - MS mod SØ. - Fredlyst af Grdr. Niels O. Hedegaard, Nørhedegaard. Dekl. thingl. 9/7 1903. E. 1877: 'Hjorthøj', Gravning i Top og mod NV. Et Bronzesværd inds. 1869. - Iflg. Medd. stammer herfra B 363-65 og 367 (inds. 1869): Et 0.72 l. Bronzesværd, en Kniv og Ragekniv af Bronze samt nogle Tøjstumper, alt fundet ved ubrændt Lig i mandslang Gravkiste i Høj. Sværdfæstet, der var indsvøbt i Tøj, vendte i V.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Hjorthøj", 16 x 3 m. 5 m vidt, 1,2 m dybt Hul i Top, mod NØ smalt Brud. Lynggroet i Ager. MS mod S.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført. Græsklædt høj i ager, grusvej på højens østside.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links