Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
20131
Sted- og lokalitetsnummer
131209-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 10/5 1894, gdr. Thorvald Cornelius Jansen Diplom Høj, 1,5 x 20 m. Hul i top.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjden en smule overvurderet, tværmålet undervurderet på blåt kort. De 24 m ovf. er ikke et sikkert mål p.gr.a. udflydende højfod. Blå korts hul i top er et stort og dybt centralkrater, så højen nærmest fremtræder som en ringvold. Bevokset med tætstillede løvtræer med bunddække af græs. Beliggende i løvskov mellem bredt brandbælte og skel mod hedeparti. Mål: 1,25x24x24 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i kommunal skov. Parkeringsmulighed på off. vej i N. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Træerne er dog fældet. Højen er idag bevokset med hindbærkrat. Gammel rodvælter mod SV.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links