Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20132
Sted- og lokalitetsnummer
131209-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 10/5 1894, gdr. Thorvald Cornelius Jansen. Diplom Fladhøj, 1,5 x 20 m. Bænk på top.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTværmålet undervurderet på blåt kort. Ikke sikkert målbart p.gr.a. udflydende højfod, men ca. 26 m. Toppen flad. herpå stadig en bænk. Toppen græsklædt. Siderne med tætstillede løvtræer, hvoraf en del formentlig er plantede. 2 6-7 år gamle graner ved bænken er med sikkerhed plantede. Beliggende i rydning i parkagtig, gammel granskov med brede brandbælter og åbne, græsklædte flader. En skurvogn eer opstillet på åben flade 20 m NØ for højfod. Mål: 1,5x26x26 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i offentligt ejet skov eller park. Parkeringsmulighed på offentlig vej i N. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bænken, træerne og skurvognen mod NØ er dog fjernet. Højen er meget udflydende. Bevokset med græs og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links