Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20135
Sted- og lokalitetsnummer
130703-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Flad højning, 0,75 x 15 m, med nyplantet bøg i granplantage. NMI.: Sb.15

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjden overvurderet, tværmålet undervurderet på blåt kort. Tværmålet vanskeligt at angive p.gr.a. udflydende højfod. De 20 m. ovf. er et omtrentligt mål. Bevokset med spredte bøgetræer over nøgen bund. Beliggende i lysåben bøgeskov tæt N for bred skovvej. Mål: 0,5x20x20 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig og næppe erkendelig som høj for det utrænede øje. Offentligt tilgængelig i offentligt ejet skov. Parkeringsmulighed på offentlig vej i V. Bevoksning: 1989: Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden skovvej mod syd. Træerne herpå er fældet - stubbene står tilbage. Idag er højen bevokset med græs og helt små selvsåede graner. Højen er meget udflydende og vanskelig at erkende som en gravhøj. Beliggende i dyrehave.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links